[O1] problem z sondą, błąd P0130

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WIZZ
    Classic
    • 2010
    • 7

zepter00, Czarne są najładniejsze

Zdjęcia środka będą po zamontowaniu pewnego gadżetu który powinien się dzisiaj pojawić (to zależy od kuriera).
    Wymieniłem ostatnio mikrostyk w drzwiach kierowcy przez co już się nie irytuję prawie każdorazowo podczas otwierania i zamykania autka. Jednak w zamku nie wszystko złożyłem tak jak powinno być, ale o to będę już pytał w innym temacie.
  • Petrol
    Classic
    • 2009
    • 9

Witam.
    Octavka 1.6 AVU 102KM 2001 rok, zagazowana sekwenacją od 40 tyś km.
    Miesiąc temu wymieniłem sondę za katalizatorem (założona NGK). Był spokój aż do tej pory. Od kilku dni zapala się "check", wyświetla błędy:
    P0171 - mieszanka uboga / Sporadyczny
    P0130 - Sonda lambda podgrzewana 1 bank 1 - uszkodzony obwód
    O ile pierwszy błąd po wykasowaniu nie występuje od razu, o tyle błąd P0130 wraca po 2 minutach pracy silnika (zarówno na paliwie jak i LPG).
    Jak zdiagnozować czy sonda jest do wymiany (zakładam że to ta przed katalizatorem, a nie ta którą wymieniłem) czy może w ogóle się tym nie przejmować - czytałem na forum opinie o silniku BFQ gdzie pisano że przy LPG ten błąd będzie wyskakiwał zawsze i nie warto się tym przesadnie przejmować.
    Co radzicie ??

Komentarz

• agrala
      Rider
      • 2011
      • 397

Przy dobrze wyregulowanej instalacji LPG nie powinien wyskoczyć żaden błąd.
      W Twoim przypadku chodzi o pierwszą sondę, czyli tą przed katalizatorem.
      Błąd tyczy się podgrzewania sondy - do przeczyszczenia złacze i trzeba sprawdzić czy dochodzi 12V do sondy, złącze jest pod fotelem pasażera pod autem. Musisz zmierzyć czy jest 12V na białych przewodach.
      Jeżeli napięcie dochodzi to musisz zmierzyć reystancje grzałki na sondzie - odpinasz złącze i mierzysz rezystancje na białych przewodach.
      Pierwszy błąd tyczy się mieszanki. Musisz sprawdzić czy wyskakuje tylko na LPG czy na obu paliwach. Jeżeli tylko na LPG to trzeba zrobić regulację LPG.
      Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
      Emulator czujnika poziomu oleju G266
      Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

Pracuję...